Diesel-elektrische aandrijving

16 juni 2023

De generatoren die wij kunnen leveren zijn bij uitstek geschikt voor het ontwerpen van diesel-elektrische aandrijvingen. Met een dergelijke aandrijving combineert u de zekerheid en onafhankelijkheid van de dieselmotor met de schone, stille en energiezuinige werking van de elektromotor. Diesel-elektrische aandrijving vormt een belangrijke stap voorwaarts in de richting van een schone en energiezuinige scheepvaart.

De voordelen van diesel-elektrische aandrijving

De klassieke aandrijving van schepen bestaat uit 1 grote dieselmotor die direct gekoppeld is aan de as waarop de schroef is gemonteerd. Het nadeel van dit systeem is dat de dieselmotor altijd draait. Ook wanneer er weinig vermogen nodig is, zoals bijvoorbeeld bij het stroomafwaarts varen. De diesel-elektrische aandrijving geeft hier een handige oplossing voor. Bij diesel-elektrisch wordt de scheepsschroef namelijk door middel van een elektromotor aangedreven. De stroom voor de elektromotor wordt opgewekt door een of meerdere generatorsets. Het grote voordeel van dit ontwerp is dat er afhankelijk van de belasting er een aantal generatorsets kunnen worden uitgezet. 

Bijkomend voordeel is dat nu de schroefas niet meer in directe lijn met de dieselmotor hoeft te staan, er ook een betere gewichtsverdeling op het schip gerealiseerd kan worden. Daarnaast is ook het gedrag van de elektromotor anders. Zo heeft een elektromotor ook bij lage toeren een hoog koppel en is het daarmee een sterke aandrijving. Het geeft de mogelijkheid tot zeer langzaam draaien en daarmee langzaam varen.

De uitdagingen van diesel-elektrisch

Omdat bij diesel-elektrische aandrijving diverse generatorsets moeten kunnen samenwerken is er een aanzienlijke hoeveelheid besturingstechniek nodig. Ook wordt voor de aansturing van de elektromotor vaak een frequentieregelaar ingezet die op zijn beurt weer leidt tot additionele eisen aan de generator en meer complexiteit van het systeem. 

Ook kleven er aan diesel-elektrische aandrijving hogere investeringskosten omdat er meerdere generatorsets aan boord van het schip komen te staan. 

Caldic Techniek levert meerwaarde

Als Caldic Techniek vinden wij het belangrijk waarde toe te voegen in de hele keten. Hiervoor hebben wij diverse services ontwikkeld waar u op kunt bouwen.

Tijdens uw engineeringsproces staan onze mensen voor u klaar om u met raad en daad bij te staan. Omdat de betere oplossing kan vragen om maatwerk, hebben wij in onze werkplaatsen in Rotterdam de mogelijkheid generatoren te modificeren.

Wilt u meer weten over diesel-elektrische aandrijving? We vertellen u graag meer over onze ervaringen en de verschillende aanpassingen en koppelingen die we voor u kunnen maken.

Vragen over de mogelijkheden met onze Generatoren?

Neem contact op met Peter van Poppel of één van zijn collega's

Leveranciers & Merken