Hybride aandrijving

16 juni 2023

Hybride aandrijving stelt de gebruiker in staat op eenvoudige wijze te voldoen aan de toenemende eisen rondom uitstoot en geluidshinder. Bij een dergelijk ontwerp is sprake van een generatorset in combinatie met een andere energiebron, zoals een batterij of brandstofcel.

De stroom wordt geleverd door de batterij en wanneer deze leeg raakt slaat de generatorset aan om tegelijkertijd stroom te leveren en de batterijen weer op te laden. Met deze schone, zuinige en stille oplossing voldoet u aan emissie-eisen en bespaart u de nodige brandstof.

Hoe werkt hybride aandrijving?

Bij hybride aandrijving wordt gebruik gemaakt van twee of meer voedingsbronnen. De meest voorkomende variant hiervan is een combinatie van een generatorset en een batterij. Het doel van hybride aandrijving is om een flexibele en efficiënte energieproductie te realiseren. 

Speciale schepen, zoals sleepboten en ondersteunende vaartuigen, draaien een groot deel van de tijd stationair. Daarbij draaien de hoofdmotoren, die klaar zijn om te reageren, maar wordt geen vermogen gebruikt voor de aandrijving. Bij een hybride oplossing wordt gebruik gemaakt van batterijen en kleine dieselgeneratoren. Deze voorzien het schip van energie in stationaire toestand, in stand-bytoestand, bij het manoeuvreren in de haven en bij het afleggen van korte afstanden. Dit is een vergelijkbaar proces bij veerboten die starten/stoppen of geplande routes afleggen. Wat betreft de dynamische positionering kan het aandrijfvermogen, tot het moment waarop de extra hoofdmotor wordt gestart en versneld, worden geleverd door batterijen om over een langdurig aandrijfvermogen te beschikken.

De hoofd-energieverdeling aan boord van deze schepen kan zowel uit wisselspanning als met gelijkspanning gebeuren. Beide stellen hun eigen eisen aan de selectie van de generator. Met name de aanwezigheid van frequentiedrives is een factor van belang bij de selectie van de generator. Dit omdat wanneer de generator onjuist geselecteerd wordt er grote spanningvervorming zal optreden. 

Caldic Techniek levert meerwaarde

Als Caldic Techniek vinden wij het belangrijk waarde toe te voegen in de hele keten. Hiervoor hebben wij diverse services ontwikkeld waar u op kunt bouwen.

Tijdens uw engineeringsproces staan onze mensen voor u klaar om u met raad en daad bij te staan. Omdat de betere oplossing kan vragen om maatwerk, hebben wij in onze werkplaatsen in Rotterdam de mogelijkheid generatoren te modificeren.

Advies op maat nodig?

Wilt u meer weten over het bouwen van hybride generatorsets met de generatoren van Caldic Techniek? Wij kunnen u voorzien van uitgebreid advies en tevens kunnen wij de generatoren aan u leveren, reeds voorzien van de benodigde aanpassingen en koppelingen voor uw specifieke hybride ontwerp. Op dit gebied worden wij graag zo vroeg mogelijk in het proces betrokken  om u optimaal van dienst te kunnen zijn.

Vragen over de mogelijkheden met onze Generatoren?

Neem contact op met Peter van Poppel of één van zijn collega's

Vragen over de besturing van een hybride systeem?

Neem contact op met Marcel Reinders of één van zijn collega's

Leveranciers & Merken